Roeland Cleijne

Zoals bij zo vele musici (amateur of beroeps) ben ook ik begonnen met "muziek maken" bij de plaatselijke muziekvereniging. En in mijn geval was dat de harmonie van muz.ver. "Prins Willem Alexander" (PWA) uit Elst (Gld).

Op 8-jarige leeftijd kon ik destijds kiezen uit klarinet of hoorn. En vraag me niet waarom maar de hoorn werd het. Op mijn vijftiende ben ik geswitcht naar trompet. Voornaamste reden hiervan was dat bij mijn ouders een plaat van Louis Armstrong lag: na deze helemaal te hebben grijsgedraaid, was de liefde voor jazz in het algemeen en de trompet in het bijzonder geboren.

Na het vervullen van mijn dienstplicht bij de drumfanfare van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht, ben ik naar het Hilversums conservatorium gegaan. En hier heb ik 5 fantastische jaren gehad op het gebied van de trompet en de lichte muziek. Na deze studie (afgerond in 1997) heb ik als freelance trompettist veel van de wereld gezien. Zo ook in Nederland op diverse podia en in vele theaters mogen spelen bij musicals als "Annie" en "Fame", theatervoorstelling "Female Factory", Glenn Miller Orchestra olv Wil Salden, Boston Tea Partyen  Mambo Beach Band. 

In 2006 kreeg mijn muzikale carrière ineens een verrassende wending: tijdens de jaarlijks terugkerende Elster Paardenmarkt werd mij gevraagd of ik interesse had om de harmonie van muz.ver. PWA te dirigeren. Omdat ik ervan uitging dat deze vraag oorzaak was van goedbedoelde dronkemanspraat, wat nogal aanwezig is met dagen zoals de Elster Paardenmarkt, ging het bij mij het ene oor in en het andere oor weer uit. Maar niets was minder waar: de volgende dag hing ik met de voorzitter van PWA aan de telefoon om het eea kort te sluiten. En hiermee was een tweede liefde geboren: het dirigeren. 

Sindsdien heb ik met diverse opleidingen en privélessen mijn slagtechniek en repertoirekennis verbeterd. Met als voornaamste doel om mijn muzikale ideeën zo helder en tegelijkertijd zo interessant mogelijk over te brengen op zowel de muzikant afzonderlijk als ook aan het ensemble in zijn geheel.

En dit laatste was de voornaamste reden om met een volmondig "JA" de samenwerking met ATK Brass aan te gaan. Want na de proefdirectie was ik er van overtuigd dat deze muzikanten staan te popelen om, met een kritisch oor, open te staan voor nieuwe ideeën en uitdagingen. Met als voornaamste doel om, naast het muziek maken natuurlijk, ATK Brass weer op de kaart te zetten. En iets in mij zegt dat dit helemaal goed gaat komen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

Christiaan Straatman

Al jaren behoort Christiaan tot het vaste instructieteam van het Arnhems Trompetterkorps. In eerste instantie was zijn inzet vooral gericht op choreografie voor de shows van het korps en later kwam hier het geven van muziekinstructie bij.

Bij het ontstaan van ATK Brass in 2017, en daarmee het ingaan van de nieuwe muzikale koers heeft Christiaan, eerst samen met een collega muzikant, de instructie voor zijn rekening genomen. Sinds januari 2018 stond hij alleen aan het muzikale roer en heeft de groep steeds met groot enthousiasme lesgegeven. Ook heeft hij veel arrangementen van moderne muziek geschreven waar de muzikanten en het publiek veel plezier aan beleven.

Sinds de komst van Roeland Cleijne is er een andere tijd aangebroken en kan Christiaan zich weer meer gaan concentreren op zijn muzikale leven als Basstrombonist. Hij blijft echter wel lessen verzorgen en dit met grote waardering en tevredenheid van de groep.  


Instructie team ATK Brass